Postup přípravy receptu Plíčky nakyselo:
Plíce důkladně vypereme. Polévkovou zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájíme nahrubo. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky. 1 1/2 litru solené vody se zrnky pepře, bobkovým listem, octem, zeleninou a cibulí uvedeme k varu. Do vařící vody vložíme plíce a zvolna vaříme asi hodinu. Zpočátku pěnu několikrát vybereme. Uvařené plíce necháme odkapat, dáme mezi dvě kuchyňská prkénka, zatížíme a necháme 12 hodin stlačené. Přecedíme 3/8 litru vývaru. Plíce nakrájíme na silnější proužky. V rozehřátém másle rozmícháme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, do které postupně přiléváme vývar. Omáčku za stálého míchání vaříme asi 10 minut, ochutíme vínem a pepřem, osolíme. Přidáme plíčky a necháme mírně vařit ještě 15 minut. Přimícháme kyselou smetanu.