Vložil: | delli |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 105 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Plněné jahodové laskonky:
3 bílky
| 1/2 lžičky citronové šťávy
| 150 g cukru krupice
| Na krém:
| 200 ml crème fraîche nebo zakysané smetany
| 200 ml bílého jogurtu
| 300 g jahod
| 250 g malin + na ozdobu
| menší svazek máty, lístky otrhané a nasekané + lístky na ozdobení
| malý kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
| 5 lžic moučkového cukru + na poprášení
Postup přípravy receptu Plněné jahodové laskonky:
Troubu předehřejte na 90 °C. Bílky a citronovou šťávu dejte do suché a čisté nádoby robotu. Šlehejte, dokud hmota nezdvojnásobí objem a nezačne vytvářet špičky. Hotovo budete mít, když našlehané bílky úplně zaplní metlu. Robot nechte zapnutý a po lžičkách přidávejte cukr – každou várku nechte vždy pořádně spojit s bílky. Šlehejte, dokud směs není krásně hladká a lesklá.
Plech vyložte pečicím papírem. Ušlehanými bílky naplňte zdobítka a začněte připravovat laskonky, respektive laskonkové košíčky. Nejprve si udělejte tečku na pečicí papír a postupně ji obkružujte oválky. Obvod posledního (od středu nejvzdálenějšího) oválku pak dvakrát nebo třikrát obkružte i do výšky, abyste vytvořili stěny košíčku. Pečte (či spíše sušte) dvě hodiny, dokud nejsou laskonky krásně křehké. Nechte je úplně vychladnout.
Mezitím připravte náplň: crème fraîche rozmíchejte s jogurtem. Deset jahod si nechte stranou. Ostatní rozmačkejte ve větší míse s většinou malin, přidejte mátu i zázvor, lehce poprašte cukrem a promíchejte; výsledkem by mělo být vláčné pyré. Opatrně ho spojte s jogurtovou směsí a podle chuti doslaďte cukrem.
Zbylé jahody nakrájejte na plátky. Částí z nich vyložte vnitřek laskonek, naplňte je jahodovo-malinovým krémem, ozdobte zbývajícími jahodami, malinami i mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem. Dejte chladit nebo rovnou jezte!
Fotky receptu Plněné jahodové laskonky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!