Postup přípravy receptu Polenské pouťové mrkvánky:
Z mouky, másla, 200 g cukru, kvasnic, sádla a žloutků za tří vajec vypracujeme klasické kynuté těsto, necháme ho v teple vykynout. Do jemně rozstrouhané mrkve dáme asi 250 g krystalového cukru, vanilkový cukr a asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů. Dusíme na 100 g másla po dobu 5 až 10 minut. Udušenou mrkev necháme vychladit, ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém promačkání ji slijeme, aby nebyla nádivka příliš řídká. Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme mrkvovou náplní. Na vymaštěný plech klademe řídce, aby se nespekly. Pak je lehce zmáčkneme. Okraje pomastíme, vršek potřeme zbylými bílky a posypeme celým mákem. Upečené a vychladlé mrkvany potřeme na posypaném vršku napůl rozpuštěným máslem, aby nestékalo a posypeme hojně moučkovým cukrem (s přimíchaným vanilkovým cukrem).