Postup přípravy receptu Podzimní hřejivá dýňová polévka:
Dýni zbavíme vnitřní semínkové části a slupky, nakrájíme na menší kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na přibližně stejnou velikost jako dýni. Mrkev nastrouháme. Oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek.
V hrnci, ve kterém budeme vařit polévku, necháme zpěnit máslo a zesklovatíme na něm cibulku s česnekem. Pak přidáme dýni, mrkev a brambory a necháme 5 min natahovat vůni másla a cibulky, občas zamícháme. Zalijeme teplým kuřecím vývarem a vaříme doměkka (cca 1hod, brambory budou nejpozději).
Necháme polévku mírně vychladnout a po částech ji rozmixujeme do hladké konzistence. Barva by měla být teple oranžová a chuť božská. Výborná je čerstvá, ale i odleželá, obzvláště s kopečkem zakysané smetany.
Tato polévka Vás krásně zahřeje a zasití v podzimních plískanicích.Poprvé jsme ji se sestrou jedly před 10 lety v Austrálii a zamilovaly jsme si ji. Ale přiznávám, že jsem ji poprvé v Čechách uvařila teprve včera, partner byl překvapivě (konzervativní masožravý jedlík) nadšen, tak se stane pravidelnou součástí našeho jídelníčku:-)
Tip! Jsem z Prahy a na zahrádku daleko, proto mě nadchlo, že si např. na Havelském tržišti mohu koupit pouhou osminku dýně (i tak váží přes kilo), kterou hravě najednou spotřebuji.