Postup přípravy receptu Pomerančový makovec s mrkví:
Mrkev nastrouháme a v utěrce vymačkáme. Z pomeranče ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Máslo, oba cukry a sůl vyšleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a znovu vyšleháme, až hmota zhoustne.
Smícháme pomeranč. kůru, 6 lžic pomeranč. šťávy, mrkev, mák a mleté mandle.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, mouku smícháme s práškem do pečiva a ostatními surovinami a střídavě se sněhem vmícháme do ušlehané hmoty.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy a pečeme cca 1 hodinu při 175 stupních C.
Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme z formy, polijeme polevou a ozdobíme půlenými mandlemi.
Pomerančová poleva: Cukr a 3 lžíce pomerančové šťávy třeme do hladké a lesklé polevy.