4 vejce
| 250 g cukru krupice
| 1000 ml mléka
| 1 citron
| 1 žloutek
| sůl
| 2 lžíce oranžátu
| 100 g kulatozrnné rýže
| 80 g mandlí
| pomeranž na ozdobu
| 40 ml pomerančové šťávy na potření
| 40 ml brandy
Postup přípravy receptu Pomerančový rýžový dort:
V hrnci smícháme mléko, cukr, sůl a citronovou kůru (z chemicky neošetřovaného citronu). Směs přivedeme k varu, přisypeme propláchlou rýži a vaříme ji 10 minut do poloměkka. Pak odstavíme, z mléka vyndáme citronovou kůru a ryži necháme vychladnout.
Vejce a žloutek rozšleháme. Přidáme oranžát a nadrobno nasekané (oloupané) mandle. Směs vmícháme do rýže.
Dortovou formu (26cm) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji rýžovou směsí a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 minut na 160 °C.
Pomeranč důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou na tenká kolečka. 10 minut před dopečením dortu jimi ozdobíme povrch.
Upečený dort několikrát propíchneme a pokapeme brandy smíchanou s pomerančovou šťávou. Pomerančový rýžový dort chutná stejně dobrý teplý i studený.
Fotky receptu Pomerančový rýžový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!