Postup přípravy receptu Posvícenské koláče:
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout kvásek. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, přidáme zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rum, špetku soli, vykynutý kvásek a všechno částečně propracujeme. Potom do těsta přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout asi 30 minut. Potom těsto znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části, ze kterých uděláme bochánky. Necháme je ještě asi 15 minut vykynout. Během kynutí si připravíme náplně.
Tvarohová náplň:
tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a nastrouhanou kůrou z citrónu.
Povidlová náplň:
povidla rozmícháme s rumem, přidáme nadrobno nastrouhané piškoty a ochutíme skořicovým cukrem.
Maková náplň:
jemně umletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Necháme vychladnout a zahustíme podle potřeby jemně namletými drobečky z piškotů.
Nakynuté bochánky postupně válečkem rozválíme na kulatý plát vysoký asi 1 cm a po celé ploše koláče ozdobně rozetřeme nebo dortovým sáčkem nastříkáme náplně. Dozdobíme mandlemi a rozinkami. Posvícenské koláče pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut. Doba pečení je závislá na výšce těsta.