Postup přípravy receptu Povidlové frgály:
Ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí vymícháme kvásek. Než vzejde, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, jemně osolenou mouku a vypracujeme středně husté těsto.
Mezitím si připravíme drobenku. Máslo, hrubou mouku a cukr promícháme v míse a rukama mneme tak dlouho, dokud se nám v prstech nedělají drobné kuličky.
V hrníčku si rozpustíme máslo na potření, do kterého po zchladnutí přimícháme rum. Tuto směs použijeme k potírání upečených koláčů.
Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky a necháme je opět vykynout. Potom rozválíme bochánky válečkem na velmi tenký plát, natřeme je povidly, posypeme drobenkou a zase necháme vykynout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Před tím, než dáme frgály do trouby, propícháme je vidličkou. Pečeme do jemného zčervenání okrajů. Ihned po vyndání kraje potíráme máslem s rumem.
Povidlové frgály podáváme sypané moučkovým cukrem.