Vložil: | admin |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 65 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 1 |
|
|
Použité suroviny receptu Pravá pistáciová zmrzlina:
5 dcl mléko
| 2 dcl nesolených nepražených pistácií
| 2,5 dcl moučkového cukru (možno dávku snížit)
| 1 krát šlehačka (min. 31% ideální 40% tuku - šlehačka DELUXE můj nápad)
| 0.25 lžicky sójový lecithin
| 0.5 lžičky lžičky guarové gumy
| 2-3 špetky soli postupně ochutnávejte, aby jste nepřesolili
Postup přípravy receptu Pravá pistáciová zmrzlina:
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte zakryté stranou alespoň 15 minut. Později mléko s pistáciemi tyčovým mixérem rozmíchejte co nejjemněji. Po vychladnutí scedíte přes plátno a důkladně vyždímáte. K tomu pistáciovému základu přidáte moučkový cukr a rozpustíte, přisypete lecithin a guarovou gumu (oba produkty jsou rostlinného původu, seženete v lékárně 100% granulovaný čistý lecithin, guarovou gumu - prášek ve zdravé výživě nebo prodejně pro bezlepkovou dietu). Důkladně rozmíchejte. Přilijete smetanu a mírně promícháte. V uzavřené nádobě uložíte do mrazničky chladit, občas zamícháte, aby zmrzlina nenamrzala na okrajích nádoby a nedělala hrudky. Takto předchlazenou směs před vlitím do zmrzlinového strojku "zmrzlinovače". Vyšleháte mixérem. Ve strojku se mrazí cca 20 až 35 min. do konzistence kopečkové zmrzliny. Poznáte, že pravá pistáciová chutná zcela jinak, než se prodává. Kdo chce ušetřit, použije sladké loupané mandle místo pistácií, přikápne mandlové aroma a přibarví potravinářskou zelenou barvou. Do hotové zmrzliny můžete vmíchat nasekané pistácie nebo čokoládové hoblinky.
Fotky receptu Pravá pistáciová zmrzlina:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!