Postup přípravy receptu Pražská houbová omáčka:
Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Šunku nakrájíme na drobné kostičky. Z mouky a dvou lžic másla připravíme v kastrolu světlou jíšku, postupně ji podléváme za stálého míchání vychladlým vývarem, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání vaříme 15 minut. Zatím na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, vložíme na něj cibuli a necháme zesklovatět, potom přidáme houby, osolíme, opepříme a podusíme. Podušené houby vložíme do připravené omáčky a asi deset minut vaříme. Potom přidáme šunku, podle chuti dosolíme, opepříme a ještě krátce povaříme. Jednotlivé porce ozdobíme petrželkou a podáváme k vařenému masu, těstovinám apod.