Použité suroviny receptu Kynutý knedlík se syrovátkou:
200 g pšeničné krupice
| 130 g hrubé mouky
| lžička soli
| ½ sáčku sušeného droždí
| 1 vejce
| ½ staršího rohlíku
| 2 lžíce sušené syrovátky
| 250 ml vody
Postup přípravy receptu Kynutý knedlík se syrovátkou:
Nejprve smícháme krupici s moukou, osolíme, přidáme sušené droždí a vklepneme vajíčko. Sušenou syrovátku rozpustíme ve vlažné vodě a postupně přimícháváme do těsta. Nejprve důkladně mícháme vařečkou, pak i rukama. Nakonec zapracujeme rohlík nakrájený na malé kostičky. Musí nám vzniknout vláčné, nelepivé těsto. Dáme ho kynout nejméně na ½ hodiny. Pak ho rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme jednu šišku. Ještě asi 15 minut necháme kynout. Dáme vařit do vroucí osolené vody, za 20 minut budou knedlíky hotové.