Postup přípravy receptu Pstruh tří překvapení:
Brambory omyjeme a uvaříme je ve slupce tak, aby byly lehce nedovařené.
Čerstvého pstruha podélně nakrojíme. Stačí jen 2 - 3 cm. U větších ryb není třeba. Pstruha důkladně osolíme a opepříme. Snítky bazalky, natí spolu se špenátovým listem omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Dutinu pstruha naplníme zelenými bylinkami. Vložíme plátky česneku a nakonec dva tenké plátky másla. Pak rybu osolíme a opepříme i z venku. Podle potřeby zpevníme pstruha kuchyňskou nití.
Připravíme si větší obdélník alobalu, který můžeme lehce potřít máslem. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta rozložíme uvnitř jedné poloviny alobalu a osolíme je. Na brambory položíme rybu a na ni kolečko citronu. Přes rybu přehneme druhou polovinu alobalu a vytvoříme tak balíček, jehož spoje důkladně přehneme, aby z něj neunikala pára.
Pstruha v alobalu vložíme do pekáče a ten následně do předehřáté trouby. Pstruha pečeme asi 15 minut.
Pstruha tří překvapení položíme i v alobalu na servírovací talíř a ihned podáváme. Nezapomeneme na nit, pokud jsme ji použili.