Postup přípravy receptu Pupáky:
Droždí promícháme s trochou cukru, špetkou mouky, malým množstvím vlažného mléka a vypracujeme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mouky přidáme vejce, cukr, špetku soli, rozpuštěnou vlažnou Heru, vlažné mléko, vykynutý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které dáme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na silnější válečky, skládáme je do máslem vytřeného pekáče a jednotlivé dílky promašťujeme máslem. Válečky necháme v pekáči znovu vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě do červena.
Válečky nakrajíme na kousky a dáme zapéct na plech do mírně rozpálené trouby. Ve čtvrt litru mléka rozvaříme 5 polévkových lžic medu a polijeme jimi rozpečené válečky (pupáky). Vše promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Do první vmícháme 5 lžic mletého máku, do druhé 5 lžic strouhaných ořechů. Pomastíme máslem a pupáky podáváme horké jako moučník.