Vložil: | Medvidkaaa |
Porcí: | 2 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
![4/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Pusinkový oříškový dort:
4 bílky z velkých vajec
| 330 g krupicového cukru
| 1 lžička vanilkové tresti
| 1/2 lžičky octa nejlépe bílého vinného
| 125 g mletých pražených lískových oříšků
| 125 g hořké kvalitní čokolády, nalámané na kousky
| 200 ml smetany ke šlehání
| moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy receptu Pusinkový oříškový dort:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm vyložíme po dně a po stranách pečicím papírem.
Bílky šlehejte elektrickými metlami a po lžíci zašlehejte asi dvě třetiny cukru, až bude sníh velmi tuhý a lesklý. Přidejte vanilku a ocet a šlehejte ještě 20 vteřin.
Oříšky zlehka vetřete ke sněhové směsi a tu rozdělte do forem. Povrch uhlaďte stěrkou a pečte asi 35 minut, až budou korpusy světle zlaté a pevné. Nechte zcela vychladnout ve formách a pak vyklopte.
Čokoládu dejte do kastrůlku se 100 ml vody a na mírném plameni za stálého míchání nechte rozpustit. Vsypte zbylý cukr, přilijte ještě 200 ml vody a promíchejte, až se cukr rozpustí. Na mírném plameni povařte 10 minut, až čokoládový sirup zhoustne. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
Smetanu ušlehejte a zatřete do ní několik lžic čokoládového sirupu. Vzniklým krémem potřete jeden korpus a přiklopte druhým. Dort přikryjte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu, nejlépe však přes noc, chladit. Před podáváním poprašte dort moučkovým cukrem, krájejte jej na řezy a zakápněte zbylým čokoládovým sirupem.
Fotky receptu Pusinkový oříškový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!