Postup přípravy receptu Rajčata s květákem a smetanovou omáčkou :
Rajčata omyjeme a seřízneme jim vršky. Dužninu vydlabeme a dáme stranou(na omáčku). Květák očistíme a uvaříme jej ve slané vodě doměkka. Necháme ho okapat a pak rozebereme na malé růžičky. Na zhruba dvouch lžících tuku osmahneme na drobno pokrájenou cibulku, přidáme květák a spolu s cibulí je krátce opečeme. Do této zeleninové směsi vmícháme vejce, nasekanou petržel, osolíme a opepříme. Směsí plníme připravená rajčata. Vložíme je do vymazané zapékací mísy, okolo dáme zbytek tuku, trochu podlijeme a dusíme pod pokličkou v trubě. Velmi dobrou přílohou jsou brambory s teplou smetanovou omáčkou: z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Trošku ji naředíme vodou, přidáme rajčatovou dužninu, sůl, pepř, cukr a nakonec smetanu. Krátce ji povaříme, do hotové omáčky vmícháme sekanou zelenou petrželku.