Použité suroviny receptu Rakouský koláč s rybízovou náplní:
240 g hladké mouky
| 80 g moučkového cukru
| 150 g másla
| špetka soli
| 1 vanilkový cukr
| 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
| 2 žloutky
| tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
| NÁPLŇ:
| 250 g červeného rybízu i se stopkami
| 1 sklenička rybízové marmelády
| 200 ml smetany ke šlehání
| 150 g krystalového cukru
| 2 bílky
| 100 ml griotky
Postup přípravy receptu Rakouský koláč s rybízovou náplní:
Den předem rozmíchejte bílky, namočte v nich hrozinky rybízu a obalte je v krystalovém cukru. Opatrně je položte na pečící papír a nechte do druhého dne zaschnout při pokojové teplotě. Na vál prosejte mouku, přimíchejte cukry, sůl a citronovou kůru a poklaďte nastrouhaným nebo pokrájeným studeným máslem. Vidličkou vše rozmačkejte, zapracujte žloutky a nakonec studenýma rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladu. Potom ho rozválejte na pomoučeném vále na kulatý plát a pomocí válečku přeneste do vymazané a vysypané formy na koláč. Vložte do trouby vyhřáté na 190 st.C a korpus upečte dozlatova. Marmeládu rozehřejte, rozmíchejte s griotkou a potřete jí vnitřek upečeného korpusu. Až úplně vychladne, uložte ho do druhého dne do chladu. Před podáváním ozdobte koláč obaleným rybízem a tuhou šlehačkou.
Fotky receptu Rakouský koláč s rybízovou náplní:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!