Postup přípravy receptu Ricotta dort s vlašskými ořechy :
Všechna vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, moučkový cukr a ušleháme společně do pěny. Do této hmoty zašleháme sýr ricotta, nahrubo nasekané ořechy a nastrouhanou z jednoho dobře omytého pomeranče.
Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do hustého sněhu a po částech vmícháme do máslového krému. Nakonec přidáme prosátou hladkou mouku a důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Na povrchu uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 stupních C asi 25 minut. Hotový korpus necháme vychladnout a teprve potom vyklopíme.
Na povrchu jej lehce potřeme meruňkovým džemem, na džem nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu a necháme ztuhnout. Povrch ozdobíme čokoládovými hoblinami, které získáme z tabulky čokolády za pomoci škrabky na jablka. Pokud budeme držet směr tahu, vytvoří se z čokolády efektní velká hoblina podobná slupce jablka.