Postup přípravy receptu Rumový koláč s pomeranči:
těsto: 350 g hladké mouky, 125 ml mléka, 1 bal. sušeného droždí, 4 vejce, 70 g másla, 70 g cukru
poleva: 75 ml pomerančové šťávy, 40 g cukru, 50 ml rumu
ozdobení: 250 ml smetany ke šlehání, 2 malé pomeranče, 50 g hořké čokoládové polevy
Postup:
Na těsto uhněteme všechny přísady. Přikryté těsto necháme na teplém místě kynout, až nabude na objemu.
Dobře vymažeme rozevírací formu o průměru 26 cm. Těsto do ní vložíme a přikryté necháme 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Formu dáme do trouby a koláč dozlatova pečeme asi 25 minut. Ještě teplý jej uvolníme z formy a necháme na kuchyňské podložce vychladnout.
Na polevu svaříme pomerančovou šťávu s cukrem. Přimícháme rum. Koláč propícháme špejlí a pokapeme horkou šťávou. Na ozdobení ušleháme smetanu a naneseme ji doprostřed koláče. Pomeranče omyjeme horkou vodou, otřeme a nakrájíme na plátky. Koláč jimi ozdobíme. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a vidličkou na koláči vytvoříme nitkový vzor.