Postup přípravy receptu Kapr v aspiku:
V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme ocet, mrkev, petržel, celer, koření a vaříme asi 20 min. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži. Dáme do vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 min. Vařeného kapra vyndáme a dáme stranou.
Do vroucího vývaru za stálého míchání vlijeme rozšlehaný ve studené vodě bílek. Necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar přecedíme. Namočenou želatinu ve vodě asi 5 min. vymačkáme a rozpustíme ve vývaru. Dáváme si pozor, aby vývar nebyl žhavý ani studený.
Teplota 40 °C ne víc, ne míň. Pokud by bylo moc teplé nebo studené, sulc neuděláme). Část vlijeme do vyšší formy (v TV měli pekáč) a necháme ztuhnout. Vložíme porce kapra, dle fantazie ozdobíme okurkou, kapií, kapary a zalijeme zbylou částí vývaru. (Z mrkve na ozdobu dělali srdíčka vánočním vykrajovátkem). Zkouška aspiku: na studený tallíř z lednice nalijeme 2 - 3 mm aspiku. Aspik musí lepit a po 10ti min. V lednici musí ztuhnout.
Když ne, přidáme ještě želatinu. Zbytek aspiku nalijeme do nádobky a vykrajovátky vánočními vykrájíme a porce na talíři dozdobíme.