Postup přípravy receptu Zapečený pstruh s mandlemi a citronem:
Větší pstruhy vykucháme, očistíme, dobře umyjeme a osušíme. Zevnitř i zvenku je osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Zapékací nádobu vymažeme olejem a vložíme pstruhy.
Z jednoho citronu vymačkáme šťávu, druhý důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka a ty překrojíme na půlměsíčky. Kolečka citronů naskládáme do pstruhů i přes sebe. Pak ryby přelijeme citronovou šťávou a zasypeme drobně nakrájenou cibulkou.
Troubu rozehřejeme na 160 °C, vložíme pekáček s pstruhy a zapékáme asi 25 minut.
Zatím si opražíme hoblinky mandlí. Pekáček vyndáme z trouby, ryby posypeme mandlemi, zalijeme smetanou a 15 minut dopečeme.
Zapečeného pstruha s mandlemi a citronem ozdobíme sekanou kudrnkou. Vhodnou přílohou k zapečeným pstruhům je bramborová kaše nebo hranolky.