Postup přípravy receptu Rýžový dort s višněmi:
1. Višně necháme okapat na sítu a šťávu zachytíme. Mléko společně se smetanou přivedeme k varu. Hrnec sejmeme z plotny a ruční metlou vmícháme obě mléčné rýže. Dobře promícháme. Hrnec vrátíme na plotnu a za stálého míchání ještě 1 minutu zahříváme. Pak hrnec znovu odstavíme, zakryjeme pokličkou a takto necháme až do dalšího zpracování.
2. Těsto: Na vál dáme mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek, máslo, vejce a vše důkladně proděláme.
3. Těsto dáme do vymaštěné dortové formy (prům. 26 cm), umačkáme. Na těsto rozložíme okapané višně – necháme 1 cm kraje volný. Teplou mléčnou rýži ještě jednou dobře promícháme ruční metlou a nalijeme na višně, uhladíme a dáme péct:
Horní spodní ohřev: cca 180°C (předehřát, spodní třetina trouby)
Horký vzduch: cca 160°C (nepředehřát)
Plyn: cca st. 3 (nepředehřát)
Doba pečení: cca 45 min.
4. Po upečení necháme koláč ještě 10 min ve vypnuté otevřené troubě, pak koláč vyndáme a necháme ještě min. 30 min vychladnout. Nožem uvolníme okraj formy, vyndáme koláč z formy na talíř a necháme zcela vychladnout.
5. Ovocná omáčka: Gustin rozmícháme metličkou ve studené šťávě z višní a pak za stálého míchání necháme přejít varem. Omáčkou poléváme jednotlivé porce koláče na talířcích.