Postup přípravy receptu Selská vepřová roláda:
Z vepřového bůčku si připravíme plát, který naklepeme a osolíme. Mleté maso smícháme s namočenou žemlí, solí, pepřem, utřeným česnekem, kmínem, majoránkou, vejcem a zahustíme trochou strouhanky a mouky. Rozetřeme na bůčkový plát a nahoru dáme tenké plátky vepřové játry, pevně stočíme a ovážeme motouzem. Vložíme do pekáčku, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, roládu ze všech stran ještě trochu osolíme, shora můžeme posypat kmínem, přidáme trochu vody, přikryjeme víkem, nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Celkově se peče asi 2 hodiny, v průběhu pečení přiléváme horkou vodu, roládu přeléváme výpekem, v polovině pečení odstraníme motouz, kůži nakrojíme na mřížku a už bez přikrytí dopečeme. Chutná teplé i studené.