Postup přípravy receptu Slavnostní kuře na sýru:
V kastrolu rozehřejeme směs másla a oleje a dozlatova po všech stranách opečeme kousky kuřete. Jakmile dosáhneme žádoucího zbarvení masa, osolíme je, opepříme, zalijeme bílým vínem a necháme 35 minut dusit. Pak kousky kuřete vyndáme, šťávu přelijeme do vyššího pekáčku a kuře do ní vložíme. Do kastrolu nalijeme smetanu, pomalu ji rozehřejeme a po částech přidáme strouhaný sýr. Jakmile se rozpustí, mírně osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku. Kastrol stáhneme z ohně a do pokrmu vmícháme dva žloutky. Omáčku nalijeme na kousky kuřete v pekáči, posypeme zbylým strouhaným sýrem, poklademe kousky másla a dáme do trouby na 20-25 minut péci. Podáváme horké. Kuře má mít na povrchu zlatavou barvu.