Postup přípravy receptu Slavnostní pečeně:
Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Přendáme ji do pekáče, podlijeme trochou vývaru a dáme do trouby rozehřáté na 180 °C na 20 minut dopéct.
Zelí nakrouháme nahrubo nebo nakrájíme na silnější nudličky. Cibuli nakrájíme na větší kostky a spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví osmahneme na oleji. Přidáme zelí, podlijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem i jalovcem a osolíme.
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut odpočinout.
Na másle osmahneme strouhanku. Bramborové těsto vyválíme na tenkou placku, pokapeme ji rozpuštěným máslem a na povrch rozetřeme strouhanku. Těsto pevně srolujeme a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
Knedlík položíme na zelí a společně dusíme asi 30 minut. Knedlík vyjmeme, zelí dochutíme solí i pepřem a vybereme jalovec i bobkový list.
Knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s plátky masa na rozprostřeném zelí.