Postup přípravy receptu Šlehačkové hodové koláčky :
Smícháme mouky, sůl, droždí, citronovou kůru, šlehačku (nebo Ramu) a mléko. Odděleně ušleháme do pěny Heru, cukry a žloutky, které pak přidáme do ostatních přísad. Zamícháme, přidáme lžíci oleje, znovu zamícháme a necháme asi půl hodiny na teplém místě kynout. Pak těsto znovu přemísíme a znovu dáme kynout.
Po nakynutí na pomoučněném vále z těsta ukrajujeme malé kousky (bude jich asi 150 ks), roztáhneme je a do prostředka plníme povidly, tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplní.
Do hlubokého talíře si připravíme vejce s trochou mléka, posypku rozložíme na tác.
Koláčky řádně uzavřeme, uchopíme je za spoj a vrchní stranu lehce namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem, otřeme o hranu talíře, aby nebyly příliš mokré a položíme do posypky. Pak přendáme na plech a necháme ještě chvíli kynout.
Šlehačkové koláčky pečeme asi při 180° C do zlatova.
Šlehačkové koláčky mají průměr asi 4 cm a na klasický plech se jich vejde 30 ks (5 x 6).