Postup přípravy receptu Slepice pečená na cibuli s jablky:
Dobře očištěnou slepici uvnitř i zevně osolíme a opepříme, naplníme v břišním otvoru oloupanými cibulemi vcelku a jablky i se slupkou, ale bez jádřinců. Dovnitř přidáme i hřebíčky a malý kousek másla. Břišní otvor zašijeme, či kovovými jehlicemi sepneme. Na pekáček dáme rozehřát máslo, máslem potřeme i povrch slepice, vše podlijeme teplou vodou a nejdříve asi 45 min. dusíme. Během dušení slepici obracíme. Pak ji teprve dáme péct - ovšem v otevřeném pekáči. Během pečení obracíme, poléváme šťávou a podléváme teplou vodou. Upečenou, měkkou slepici vyjmeme, dáme na teplo, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, vymícháme, aby se mouka dobře osmažila, pak zalijeme studenou vodou a povaříme. Naporcovanou slepici vložíme do šťávy prohřát a podáváme s rýží, nebo s brambory, s bramborovou kaší, či s těstovinami a doplníme zeleninovým salátem nebo kompotem.