Postup přípravy receptu Slepice ve smetanové omáčce se zeleninou:
Na másle a na oleji zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme porce slepice, osmažíme je po obou stranách, zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme pod poklici za občasného podlévání doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vodou a rajčatovou šťávou, rozmícháme a dobře provaříme v hustší omáčku. Přidáme smetanu a dochutíme solí. Omáčku přecedíme (nemusíme), přidáme na nudličky nakrájenou a doměkka na másle podušenou mrkev a celer, na nudličky krájené sterilované okurky, sterilovaný hrášek, a maso, které jsme obrali z kostí a pokrájeli na menší kousky. Krátce povaříme, omáčku opatrně dochutíme ještě solí a citrónovou šťávou. Podáváme s houskovými knedlíky nebo těstovinami.