Vložil: | Bobina |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 595 |
|
|
Použité suroviny receptu Slezský makový závin:
300 g hladké mouky
| 100 ml vody
| 1 špetka soli
| 1 vejce
| 3 lžíce oleje
| na náplň
| 250 g mletého máku
| 1/4 l mléka
| 100 g medu
| 100 g rozinek
| 125 g krájených mandlí
| 2 lžíce mléka na potření
| 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup přípravy receptu Slezský makový závin:
Z přísad vypracujeme závinové těsto a po odležení z něho vyválíme a vytáhneme tenkou placku. Mák na náplň svaříme za stálého míchání v mléce, stáhneme z plotýnky a necháme 30 minut nabobtnat. Troubu zahřejeme na 200 stupňů. Do máku vmícháme med, rozinky a mandle. Náplní potřeme vyválené a vytažené těsto, necháme volný okraj v šířce 3 centimetrů. Na delší straně přehneme okraj přes náplň, útěrku, na které jsme těsto vytahovali, lehce nadzvedneme a závin rovnoměrně svineme. Závin položíme spojem dolů na plech vymazaný tukem, povrch potřeme mlékem. Makový závin pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 40 - 45 minut. Před podáváním necháme závin lehce zchládnout a posypeme práškovým cukrem.
Fotky receptu Slezský makový závin:
Fotky vložil: hlouskova,Ježíšek,oko,Torta,Natural,damami