Postup přípravy receptu Slovenská kyselica:
Do většího hrnce dáme vařit na kostky nakrájené vepřové nebo uzené maso, přidáme pokrájené zelí i se šťávou, na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a kolečka obyčejného párku nebo točeného salámu, česnek nakrájený na plátky, přidáme masox, vegetu, sůl, koření a houby a vaříme asi 60 minut, dokud není maso měkké. Mezitím si na pánvi usmažíme na tuku cibuli nakrájenou na drobné kostičky, přidáme 3 lžíce mouky a smažíme dozlatova. Přidáme mletou papriku, osmahneme a hotovou jíškou zahustíme vývar. Přidáme na kolečka nakrájenou bílou slabou klobásu a stále vaříme. (Bílá klobása se nám bude lépe krájet, když ji necháme v mrazničce trochu zatuhnout)
Do polévky nakonec ještě zavaříme kapání z vajíčka a hladké mouky. Mouku dáváme podle velikosti vajíčka tak, aby těstíčko na kapání bylo husté a do polévky ho ukrajujeme lžičkou po malých kouskách. Povaříme ještě 10 minut, dochutíme a polévka je hotová. Mělo by ji být asi 3,5 litrů. Pokud chceme polévku pikantnější, přidáme na začátku vaření 1 feferonku.
Slovenská kyselica je náročnější na přípravu, ale výsledek opravdu stojí za to! Polévka je vydatná a můžeme ji podávat i jako samostatnou večeři.