Postup přípravy receptu Smažený platýs s rajčaty:
Platýse důkladně omyjeme a osušíme. Citrony omyjeme horkou vodou, oloupeme a kůru pak rozkrájíme na tenké proužky. Z citronu vymačkáme šťávu a pokapeme jí ryby.
Rajčata křížem nakrojíme, spaříme horkou vodou, přelijeme studenou a necháme okapat. Stáhneme slupku, rozčtvrtíme a vyjmeme lžičkou jadérka. Nezapomeneme odstranit stopky. Opereme pórek a šikmo ho nakrájíme na kolečka.
Platýse osolíme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku opatrně oklepeme. Na velkém pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo. Na něj položíme dva platýse a smažíme je po každé straně asi 4 minuty. Hotové ryby uložíme na teplé místo.
Mezitím si na druhé pánvi rozehřejeme máslo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou zelenou cibulku. Přidáme rajčata a necháme vše krátce podusit. Zalijeme vývarem a při mírné teplotě dusíme dalších pět minut. Opereme kopr, vytřepeme jej z přebytečné vody a až na jednu snítku nasekáme a přidáme k cibulce. Ochutíme solí a také pepřem. Zbývající tuk rozpustíme ve vedlejším kastrolu.
Ryby a zeleninovou směs přelijeme rozpuštěným tukem. Druhý citron nakrájíme na plátky. Ryby servírujeme ozdobené koprem, citronovými plátky a posypané citronovými proužky.