Postup přípravy receptu Směs po boloňsku:
V hrnci rozpálíme 2/3 oleje, na kterém necháme zpěnit nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a dobře ho vidličkou rozmačkáme. Okořeníme solí, pepřem, oreganem, přilijeme 2/3 vývaru a nakonce přimícháme rajčatový protlak. Zmírníme teplotu a dusíme zvolna 30-40 minut. Mezitím propláchneme rýži vroucí vodou a pak studenou, aby se zbavila přebytečného škrobu, a necháme ji okapat. Do kastrolu nalijeme zbylý olej, vložíme na plátky nakrájený česnek, rýži a krátce orestujeme. Přilijeme zbylý vývar, osolíme a přisypeme hrášek. Ve chvíli, kdy se začne rýže vařit, ji přiklopíme a dodusíme v troubě rozpálené na 160 stupňů Celsia. Hotovou rýži širokou vidličkou promícháme, aby se neslepila. Pak ji rozdělíme na talíře, přelijeme masovou směsí, do které přidáme bazalku. Nakonec posypeme sýrem.