Použité suroviny receptu Smetanová bábovka s kokosem:
4 vejce
| 150 g cukru moučky
| 150 ml oleje
| 150 ml zakysané smetany
| 250 g polohrubé mouky
| 2 lžičky kypřicího prášku
| 50 g strouhaného kokosu
| 2 lžičky citrónové šťávy
| 20 g kakaa
| tuk a hrubá mouka na formu
| Na dohotovení: 100 g změklého másla
| 100 g cukru moučky
| 30 g strouhaného kokosu
Postup přípravy receptu Smetanová bábovka s kokosem:
Vejce opatrně rozklepneme o oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přilijeme olej a zakysanou smetanu. Lehce vnícháme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem a strouhaný kokos. Nakonec zapracujeme ušlehaný pevný sníh z bílků s citrónovou šťávou. Hotové těsto rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu ochutíme kakaovým práškem, zbylé dvě opět spojíme k sobě. Bábovkovou formu důkladně vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve do ní nalijeme světlé těsto a na něj do středu kakaové. Vařečkou těsto velmi lehce promícháme, aby se vytvořilo marmorování. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 50 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak bábovku vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Změklé máslo dobře utřeme s cukrem a povrch bábovky potřeme. Následně celou bábovku obalíme v kokosu, který k povrchu lehce přitiskneme.