Postup přípravy receptu Smetanová čočka s tymiánem:
500 g čočky propláchneme studenou vodou a na cca 15 hodin namočíme do 1,4 l studené vody.
Na 3 lžících oleje osmažíme dozlatova 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku i s vodou, ochutíme 1 vrchovatou lžičkou tymiánu a 3 lžičkami soli. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou ( za občasného míchání ) vaříme do změknutí – asi 15 minut (čím déle je čočka namočená, tím je kratší doba varu).
Odstavíme z ohně a slijeme přebytečnou vodu. Do čočky vmícháme cca 5 lžic octa, 2 lžíce cukru a 250 ml smetany, ve které jsme předem dobře rozmíchali 2 lžíce hladké mouky. Vrátíme na oheň, přivedeme k varu a na mírném ohni ještě asi 3 minuty povaříme.
Dle potřeby dochutíme (cukr, ocet, sůl).