Postup přípravy receptu Smetanové karamelky:
Do hrnce dáme cukr a med, přidáme 5 lžic vody a vaříme asi 3 minuty. Do vzniklého karamelu vmícháme pomerančovou kůru. Smetanu uvedeme do varu, přidáme do ní karamel a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 min., dokud nevznikne hnědá hmota. Do mrazáku si před celou přípravou dáme vychladit kávový podšálek na který po 15 min. prováření kápneme pár kapek. Když se neroztečou dobré, když ano vaříme ještě chvilku a po chvilce znuvu zkusíme na tácek kápnout. Máslo se vmíchá poté, co je hmota dostatečně tuhá a z talířku nestéká. Hmotu nalijeme do čtverhrané formy vyložené pečícím papírem a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme na obdélníky nebo kosočtverce naolejovaným nožem. Smetanové karamelky může balit do průhledného celofánu jako salónky na stomeček.