Použité suroviny receptu Smetanový koláč s mandlemi a citrusovou příchutí:
těsto a obloha:
| 300 g mraženého listového těsta
| 5 vajec
| 300 g zakysané smetany
| 100 ml smetany
| 75 g cukru
| po 1 ks citronu a pomeranči
| na ozdobu:
| 75 g mandlových lupínků
| 3 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu Smetanový koláč s mandlemi a citrusovou příchutí:
Těsto:
1. Plátky listového těsta rozložíme na kuchyňský vál a necháme rozmrazit
2. Plech vyložíme pečícím papírem, Narovnáme listové plátky a vyválíme na velikost plechu. Okraje těsta poněkud povytáhneme. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Dohotovení:
1. Vejce oddělíme. Žloutky, zakysanou smetanu a smetanu vyšleháme metlami elektrického šlehače. Pomeranč a citron umyjeme v horké vodě a osušíme. Z poloviny pomeranče a z citronu nastrouháme kůru. Z ovoce vymačkáme šťávu. Kůru a šťávu vmícháme do smetanové směsi.
2. Z bílků ušleháme pevný sníh, který opatrně šlehací metlou zapracujeme do smetanového krému, Krém rovnoměrně natřeme na listové těsto a povrch uhladíme. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme asi 40-45 minut dozlatova.
3. Koláč vyjmeme z trouby, přesuneme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky a krátce před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Fotky receptu Smetanový koláč s mandlemi a citrusovou příchutí:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!