Postup přípravy receptu Smetanový koláč s višněmi:
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vytlačíme důlek. Kvasnice s cukrem rozpustíme v polovině mléka a nalijeme do důlku v mouce. Přikryté necháme kynout asi 15 minut. Tuk rozpustíme na mírném teple, promícháme se zbylým mlékem, vejcem, solí a citronovou kůrou. Přidáme do kvásku a vše umícháme v hladké, pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až se objem těsta zhruba dvakrát zvětší. Vykynuté těsto ještě jednou důkladně prohněteme a vyválíme do kulatého plátu o průměru 28 cm. Ten přeneseme do tukem lehce vytřené kulaté koláčové formy, okraje těsta lehce vytáhneme prsty vzhůru. Višně rozložíme na těsto. Vejce, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a cukr promícháme (našleháme) a nalijeme na koláč. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut, poté necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.