Použité suroviny receptu Solnohradské noky z odpalovaného těsta:
noky:
| 300 g mléko
| 40 g máslo
| 10 g sůl
| 200 g hl. mouka
| 200 g vejce
| 300 g mléko na vaření noků
| máslová hmota:
| 100 g máslo
| 40 g moučk. cukr
| 10 g citr. kůra
| 100 g žloutky
| 100 g strouhanka bílá do hmoty a na vysypání pekáče
| 100 g bílky
| 100 g krupic. cukr
| 20 g máslo na vymazání
| 50 g moučk. cukr
Postup přípravy receptu Solnohradské noky z odpalovaného těsta:
Do vařícího mléka přidáme máslo, mírně osolíme, zasypeme za neustálého míchání hl. moukou a vzniklé těsto dále mícháme, až se částečně odpaří a přestane se lepit na stěny nádoby. Odpařené těsto necháme za občasného míchání prochladnout, postupně do něj zamícháme vejce a propracujeme dohladka. Z hotového těsta vykrájíme menší nočky a zavaříme je do vroucího mléka. Uvařené nočky vyjmeme a necháme okapat. Změklé máslo vyšleháme s moučk. cukrem, přidáme citr. kůru, postupně zašleháme žloutky a nakonec zamícháme strouhankou (trochu dáme stranou na vysypání). Do hotové máslové hmoty lehce vmícháme uvařené a okapané nočky a nakonec je zlehčíme tuhým sněhem, ušlehaným z bílků za postupného přidávání cukru. Připravenou směs rozetřeme do vhodného pekáče vymaštěného msálem a vysypaného zbylou částí strouhanky a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový moučník nakrájíme pocukrujeme a podáváme. Doboru chuť!
Fotky receptu Solnohradské noky z odpalovaného těsta:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!