Postup přípravy receptu Špaldové halušky:
Do většího hrnce dáme vařit vodu (nesolit). Než voda začne vřít, připravíme těsto. Do mísy dáme mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl a postupně přidáme vodu. Všechno dobře vymícháme. Těsto musí být hladké, musí držet "pohromadě" (lehko se odděluje od mísy a nesmí být řídké ani velmi husté). V menších dávkách ho protřeme do vřící vody přes síto na halušky. Občas zamícháme, aby se nepřichytly na dno, přidáme plamen a necháme je vyplavat na povrch. Chvilku povaříme a pak vyjmeme na síto. Mužeme pokapat olejem a podávat se zelím, brynzou, s cibulkou, zakysanou smetanou a pažitkou (petrželkou). Všechny uvedené druhy halušek mužeme podávat polité s 1 lžící upražené anglické slaniny. Jsou také výbornou přílohou k masu, zelenině, omáčkám (smetanové, rajské, houbové, aj.)