Vložil: | Niikcaa |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Srnčí hřbet špikovaný foie gras s šalotkovou marmeládou, kompotem ze zimní zeleniny a slaninovými knedlíčky:
800g srnčího hřbetu (lze nahradit i jinou zvěřinou)
| špetka soli, pepře, rozmarýnu, tymiánu
| 0.05l ořechového oleje
| Foie gras:
| 100g kachních jater nakrájených na hranolky
| Kompot ze zimní zeleniny
| 150g mrkce, celeru, petržele
| 50g másla
| 1 lžička kompotovaných brusinek
| 1 zvěřinový bujón - lze nahradit i kvalitním masovým bujonem
| Šalotková marmeláda:
| 300g šalotky
| 50g másla
| 0,1l balzamikového octa- tmavého
| 50g povidel
| Slaninové knedlíčky:
| 1 veka nebo 2 franc. bagety
| 100g slaniny, cibule
| 1 svazek listové petžele
| špetka soli, peptře-- 100g másla, muškátový květ, tři vejde, decilitr smetany
Postup přípravy receptu Srnčí hřbet špikovaný foie gras s šalotkovou marmeládou, kompotem ze zimní zeleniny a slaninovými knedlíčky:
1. Maso odblaníme, omyjeme, osušíme a pokapeme ořechovým olejem, opepříme a ochutíme sekaným tymiánem a rozmarýnem. Prošpikujeme kachními játry. Pokud máme doma zbytek kvalitního červeného vína, můžeme jej přidat. Necháme 24 hodin odležet v chladu.
2. Odleželé maso zprudka opečeme na pánvi a dáme do středně vyhřáté trouby na 15 minut péci. Maso by mělo uvnitř zůstat růžové.
3. Kompot: Na rozpuštěném másle dozlatova opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky, osolíme, opepříme, zastříkneme bujónem a nakonec přidáme brusinky. Necháme 20 minut dusit. Podle potřeby opakujeme podlévání vývarem tak dlouho, dokud nedosáhneme kompotovou konzistenci zeleniny.
4. Marmeláda: Na rozpuštěnám másle dozlatova opečeme cibulku, zastříkneme balzamikovým octem a 10 min zvolna dusíme. Po odpaření tekutiny vmícháme švestková povidla. Prohřejeme a odstavíme.
5. Knedlíčky: Nakrájíme veku na kostičky a v troubě necháme lehce osušit. Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a vmícháme do usušené housky. Máslo utřeme se žloutky a vmícháme do základu. Zakápneme smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem, promícháme a nakonec přidáme sekanou listovou petržel a sníh z bílků.
6. Promícháme a utvoříme knedlíčky, které ještě můžeme zabalit do plátku slaniny. Tvar knedlíčků záleží čistě na vás, doporučuji kuličky o průměru 3 cm.
7. Knedlíčky zabalíme do plátýnka, nebo potravinářské folie a na páře vaříme 20 minut. Po uvaření vyndáme z plátna příp. folie, aby se knedlíčky vypářily.
8. Zeleninový kompot klademe doprostřed talíře. Doplníme plátky masa. Slaninové knedlíčky nakrájíme a společne s cibulovou marmeládou obložíme maso a kompot na talíři.
Fotky receptu Srnčí hřbet špikovaný foie gras s šalotkovou marmeládou, kompotem ze zimní zeleniny a slaninovými knedlíčky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!