Postup přípravy receptu Srnčí paštika se žampióny:
1 kg srnčí zvěřiny vykostíme, odblaníme, nakrájíme na menší kousky, v porcelánové nebo kameninové míse smícháme se solí, pepřem, 2 středními pokrájenými cibulemi, 2 stroužky krájeného česneku, špetkou tymiánu, 1 bobkovým listem, zakapeme 1/2 malé skleničky koňaku a necháme v chladnu 1-2 hodiny odležet, občas promícháme.
200 g slaniny nakrájíme na kostičky, osmahneme a po vychladnutí přidáme naložené maso (bobkový list vyjmeme) a 3x umeleme na masovém strojku.
Pak přidáme špetku nového koření, špetku pepře, ještě trochu koňaku a opět promícháme. 150 g slaniny nakrájíme na tenké plátky a vyložíme jimi paštikovou formu. Na dno dáme vrstvu paštiky, na ni rozložíme 150 g na plátky nakrájených husích nebo drůbežích jater (mohou být i zmrazená), 50 g na tenké plátky nakrájených žampiónů, zbylou slaninu, nakrájenou na kostičky a 100 g na tenké plátky nakrájeného jazyka.
Na to dáme zbylou paštiku. Povrch pokryjeme plátky slaniny, formu dobře uzavřeme a ve vodní lázni v troubě pečeme asi 90 minut.