Postup přípravy receptu Staročeská sekanina s uzeným masem:
Mleté maso dáme do větší misky, přidáme k němu hodně vymačkané housky, nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené uvařené uzené maso a vše spolu řádně promícháme. Přidáme utřený česnek, majoránku, vejce, koření do mletých mas, osolíme a opepříme, podle potřeby přilijeme opatrně vodu - hustota by měla být o něco řidší než na běžnou sekanou - a vše opět řádně promícháme. Pekáč dobře vymažeme tukem a hmotu na sekaninu do něj rozprostřeme. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 150 stupňů) 30-40 minut, posledních zhruba 5 minut dáme na 220 stupňů; abychom měli na sekanině kůrčičku.
Porce vykrajujeme hned v pekáči a klademe je na talíř - jako plátky či jako čtverce. Vypečenou štávou z sekaniny (většinou se jí vypeče tolik, že ji již během pečení musíme částečně odebrat do hrníčku) běžně používám třeba k omaštění brambor (zelí knedlíků apod.).
Příloha - štouchané brambory, bramborová kaše, kysané zelí, případně podáváme s chlebem nebo pečivem a hořčicí, užít můžeme i tatarskou omáčku, různé zeleninové saláty. Krajově se k sekanině se zelím podávají houskové knedlíky.