4 ks vejce
| 250 g Hery
| 200 g moučkového cukru
| 300 g polohrubé mouky
| 1 lžička prášku do pečiva
| tuk a mouka na formičky
| poleva:
| 150 g moučkového cukru
| 1 lžíce vařící vody
| 1-2 lžíce citronové šťávy nebo rumu
| na ozdobu:
| barevné cukrové kuličky
| čokoládové sypání apod.
Postup přípravy receptu Staročeské hnětýnky:
Změklou Heru šleháme s cukrem, postupně přidáváme žloutky a do napěněné směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva a hustý sníh z bílků. Malé formičky vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou a vlijeme do nich těsto. Formy plníme těstem jen asi do dvou třetin, protože pečením nabudou. Naplněné formy rozložíme na plech, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, až těsto zezlátne. Plech vyndáme z trouby, hnětýnky vyklopíme z forem a necháme vystydnout. Druhý den je přeléváme polevou, kterou připravíme umícháním cukru, horké vody a citronové šťávy nebo rumu. Vlhkou polevu ozdobíme barevnými cukrovými kuličkami nebo čokoládovým strouháním.
Fotky receptu Staročeské hnětýnky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!