Postup přípravy receptu Šťavnatá vepřovo-kapustová roláda:
Maso rozřízneme na plát (nebo koupíme už připravený plát na bůčkovou roládu), naklepeme, opepříme, osolíme, potřeme nastrouhaným nebo prolisovaným česnekem a odložíme stranou.
Z kapusty vyřízneme košťál a silná žebra a spaříme ji vařící vodou. Necháme trochu zchladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a rovnoměrně rozložíme na plát masa.
Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky, rozškvaříme na pánvi a zalijeme ji vejci, rozšlehanými s trochou vody nebo mléka. Usmažíme omeletu (ne příliš vysušenou), kterou položíme na kapustu a vše pevně stočíme do rolády. Povrch ještě mírně posolíme.
Roládu obvážeme provázkem a opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran.
Maso i s výpekem přendáme do pekáčku, podlijeme vodou nebo vývarem a upečeme v troubě rozehřáté na 200°C doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme a přeléváme výpekem.
Upečenou roládu zbavíme provázku a krájíme na plátky.