Vložil: | admin |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 24 |
|
|
Použité suroviny receptu Šťavnatý karotkový dortík:
250 g polohrubé mouky
| 1 vejce
| 1/2 lžičky skořice
| 1/2 sáčku prášku do pečiva
| 1 lžičku jedlé sody
| 125 ml medu
| 200 g másla
| 50 ml čerstvé citronové šťávy
| 150 g nahrubo nastrouhané mladé mrkvičky
| 100 g rozinek
| 50 g strouhaného kokosu
| 100 g sekaných nebo mletých vlašských ořechů
| NA KRÉM: 125 g lučiny, 50 ml medu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 lžíce citronové šťávy, 50 g sušeného mléka
| NA ZDOBENÍ: 125 ml vody, 125 g cukru
Postup přípravy receptu Šťavnatý karotkový dortík:
Troubu předehřejte na 180°(elektrickou) nebo na 160°(horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta.
Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.
Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je vyloženě moderní cukrářskou tečkou. Na její naškrábání krásně využijete speciální škrabku z našeho Tipu.
Tip:
Dezert bude ještě vláčnější a šťavnatější, zabalíte-li ho hned po upečení do alobalu. Do těsta za stejným účelem můžete přidat i půl sklenky mléka, ve kterém také můžete namočit strouhaný kokos. Nemáte-li rádi kokos, nahraďte ho strouhaným jablkem.
Pokud jste upekli vyšší tvar, můžete dezert nejen krémem potřít, ale také rozkrojit a naplnit. V tom případě ho připravte dvojnásobné množství.
Tajemství tvaru
Změňte způsob krájení a uvidíte, jak karotka všem zachutná! Nepotřebujete k tomu nic víc než obyčejnou škrabku na brambory. Vypadnou z ní průsvitné křehké plátky, které zazáří jako v našem salátu s česnekem. Pomocí ostrého nože zase vyrobíte roztomilé sirky. Bude jim to slušet v jarních polévkách. Chcete-li vypadat, že se vyznáte, říkejte jim ,julienne‘.
Fotky receptu Šťavnatý karotkový dortík:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!