Postup přípravy receptu Štičí špalíčky na celeru:
Vykuchanou štiku důkladně opláchneme, nakrájíme na porce, osolíme a necháme asi 15 minut odležet.
Celer oloupeme, nakrájíme na plátky 1 cm silné a uvaříme doměkka ve vodě, do níž přidáme ocet a cukr. Vývar si ponecháme. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme přecezeným vývarem z celeru, a povaříme. Přidáme porce štiky a zvolna dusíme doměkka.
Když je ryba měkká, vyjmeme ji a udržujeme teplou. Uvařený celer nakrájíme na špalíčky, citron na tenká kolečka.
Do omáčky opatrně vmícháme žloutky, lžičku plnotučné hořčice, smetanu a necháme už jen mírně prohřát. Porce štiky rozdělíme na talíře, obložíme celerem, plátky citronu a nakonec přelijeme omáčkou.