Postup přípravy receptu Štika na citronu:
Štiku dobře očistíme, ořežeme ploutve, polijeme octem a dobře odstraníme štičí sliz. Porcujeme ji na délku pekáče, ale ne na malé kousky. Hřbet 2 cm od sebe lehce šikmo nařízneme a do zářezů dáme půlky plátku citronu bez kůry. Prosolíme a do břicha, které bude ležet na dne pekáče, vložíme čerstvé papriky a kousky špeku. Břicho procitronujeme. V pekáči rozpustíme máslo, vložíme štiku břichem dolů, posypeme špetkou kmínu, pepře a dáme péci. Podlijeme trochou horké vody a během pečení občas štiku procitronujeme a poléváme šťávou z pekáče. Ke konci pečení necháme vysmahnout vodu. Pak rybu vyjmeme a lopatkou rozdělíme podle páteře na dvě poloviny a vyjmeme páteř. Pinzetou vyjmeme malé kostičky, které vyčnívají z masa, rozporcujeme a podáváme. Příloha- brambory.