Postup přípravy receptu Štrúdl se sušeným ovocem:
Na vál prosijeme mouku a uděláme do ní důlek. V 60 ml teplé vody s octem rokvedláme žloutek, přidáme olej a špetku soli. Tekutinu lijeme zvolna do důlku v mouce a nožem zpracováváme řídké těsto. Jakmile těsto zhoustne, zpracováváme je dále již rukama, dokud není lesklé, vláčné a nelepí se.
Z těsta vytvarujeme bochánek a potřeme ho olejem. V troubě nahřejeme hrnec a na 30 minut jím těsto přiklopíme.
Švestky a meruňky pokrájíme na menší kousky. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát. Střed těsta potřeme marmeládou a posypeme švestkami, meruňkami a rozinkami. Závin svineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Povrch závinu potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme krupicovým cukrem. Při 180 °C pečeme asi 20 minut dozlatova. Závin necháme zchladnout a pak ho nakrájíme na kousky.
Můj tip:
Švestky a meruňky můžeme předem nechat macerovat ve vodě s rumem.