Postup přípravy receptu Sudetská hustá polévka:
Do většího hrnce vlijeme 4 litry vody, vhodíme fazole a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den očistíme a opláchneme obě kolena a na několika místech ostrým nožem narušíme svalovinu až ke kosti. Kolena vložíme do vody k fazolím a vše uvaříme doměkka. Vývar scedíme, kolena zbavíme kůží a vykostíme. Maso nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Scezené fazole po odkapání přidáme k masu. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, tuřín oškrábeme a nakrájíme na kostičky. To stejné uděláme s mrkví. Zelí a kapustu nakrájíme na nudličky, kysané zelí překrájíme. Cibulku nakrájíme nahrubo, špek na kostičky a v jiném hrnci na sádle vše osmahneme do žluta. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme mletou papriku a krátce zasmahneme. Větší část scezeného vývaru nalijeme do hrnce na zasmaženou cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu a zelí, přidáme koření a sůl a vaříme až je zelenina téměř měkká. Přidáme oloupané a na kolečka nakrájené uzenky a povaříme je až je zelenina měkká. Nakonec přidáme nakrájené maso a fazole a necháme vše spolu prohřát. Bramborové kostky nám eitopf částečně zahustí a když si myslíme, že je až příliš hustý, rozředíme ho zbylým vývarem. Hotový eintopf se na talířích zdobí jemně nasekaným libečkem. Kosti a kůže z kolen vrátíme zpět do prvního hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme na kraji plotny pro jiné použití.