Postup přípravy receptu Šunka v omáčce:
Libové uzené maso z kýty (šunku) dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, pivem a uvaříme doměkka. Mezitím připravíme pivní omáčku (viz níže). Šunku nakrájíme na porce a na ně přes cedník nalijeme provařenou omáčku, přidáme nastrouhaný křen, na másle podušené žampiony, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla rozležet. Podáváme z houskovým knedlíkem.
Pivní omáčka: Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na ropzpáleném másle dorůžova. Přidáme hladkou mouku a umícháme hnědou jíšku. Zalijeme vývarem nejlépe z uzeného masa, asi 200 ml piva a přidáme chléb rozmočený ve zbytku světlého piva. Ochutíme pepřem, šafránem a podle chuti osolíme. Omáčku vaříme nejméně půl hodiny až je hladká a nažloutlé barvy.