Postup přípravy receptu Sushi s uzeným lososem:
Rýži probereme, propláchneme několikrát studenou vodou. Vsypeme do hrnce, zalijeme 2 hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 5 minut na silném plameni (pozor aby se nepřipálila). Poté hrnec přikryjeme poklicí, stáhneme z ohně a necháme 20 minut odstát. Do odstáté rýže přimícháme ocet, lehce promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
1. Na bambusovou podložku položíme plátek mořské řasy lesklejší stranou vespod, delším okrajem k sobě. Na řasu rovnoměrně rozvrstvíme uvařenou rýži tak, že na vrchním okraji necháme 1 cm proužek bez rýže. Rýži ve čtvrtině tence potřeme tenkým páskem wasabi (pozor je silnější než křen.
2. Pak položíme lososa, okurku a majonézu.
3. Spodní část podložky zvedneme a překlopíme přes náplň (vytvoříme tunel).
4. Postupně posouváme směrem k vrchnímu okraji, tak aby se vytvořil váleček. Horní okraj řasy bez rýže potřeme vodou a dorolujeme.
Nerovné okraje zařízneme a z válečku nařežeme 4 až 6 kusů. Kousky namáčíme v kikkomanu a zajídáme nakládaným zázvorem.